Stop Loss Nedir Nasıl Yapılır?

Aracı kurumlar, yatırımcıların hisse senedi alıp satması için çeşitli hisse senedi emri türleri yürütür. Bu emir türlerinin çoğu, komisyoncuya bir yatırımcının hisse senedini istenen bir fiyattan satın alma ya da satma tercihini göstermektedir. Diğer emir türleri, yatırımcıların alım satımlardaki kayıp riskleri azaltmalarını sağlamaktadır. Stop loss emri, bir yatırımcının hisse senedi ticaretini tetikleyen bir fiyat limiti belirleyerek bir hisse senedi pozisyonundaki potansiyel kaybı sınırlamasını sağlayan bir hisse senedi emri türüdür.

Stop Loss emri, hisse senedi fiyatı belirli bir değere ulaştığında bir hisse senedinin satışını (veya kısa pozisyonu kapatabilmek için satın alan yatırımcılar için bir satın alımı) tetiklemektedir. Yatırımcılar, hisse senedi fiyatlarını, stop loss emri tarafından belirlenen tetikleme fiyatına ulaştığı zaman hisse senetlerini otomatik olarak satılması (ya da kısa pozisyonları kapatmak) için stop loss emirlerini oluşturur.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Stop-Loss Emri Örneği

Yatırımcılar genellikle yeni pozisyonlardaki kayıplarını sınırlamak için stop loss emirlerini kullanırlar. Bir yatırımcı, ilk halka arzını hisse başına 25 dolardan yakın zamanda tamamlayan bir şirketin yeni bir teknoloji hissesinden 100 hisse satın aldı. Bu hisse senedi alımdaki potansiyel zararı sınırlayabilmek için, yatırımcı, hisse başına 20$’a eşit olan satın alma fiyatının %20 altında bir stop-loss emri belirler.

Kızgın teknoloji hissesinin fiyatı 20$’a düşer ise bu yatırımcının stop loss emrini tetiklemektedir. Yatırımcının komisyoncusu, hisse senedini geçerli piyasa fiyatından satmaya devam ederse; bu fiyat tam olarak 20 $ tetik fiyatı olabilmektedir, ancak hisse senedi fiyat hareketlerinin zamanlamasına ve doğasına bağlı olarak çok daha düşük olabilmektedir.

Stop Loss Nasil Yapilir
Stop Loss Nasil Yapilir

Stop-Loss Emrinin Avantajları

Yatırımcılar, beklendiği gibi performans göstermez ise hisse senedi pozisyonlarından çıkabilmek için disiplinli stratejilerin bir parçası olarak stop loss emirlerini kullanır. Stop loss emirleri, yatırımcıların önceden belirlenen satış kararları vermelerini sağlamaktadır ve bu da onların duygularının yatırım kararlarını etkilemesine izin verilmemesine yardımcı olmaktadır. Stop loss emrinin diğer avantajları ise şu şekildedir;

  • Komisyoncular, stop loss emirleri ayarlayabilmek için ücret almazlar, bu da onları temelde yatırımlardaki kayıpları sınırlayabilmek için ücretsiz bir sigorta poliçesi haline getirmektedir.
  • Stop loss emirlerinin rutin kullanımı, yatırımcıların kaybeden hisse senetlerini satma konusunda daha disiplinli olmalarına yardımcı olmaktadır.  
Önerilen İçerik :   Mana Coin Nedir, Geleceği ve Yorumları

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir