Emek Külür Diş Dolgusu Tedavi Süreci

Emek Külür, diş dolgusu tedavisiyle, diş kaybının önüne geçerek hem sağlıklı dişlerin elde edilmesi hem de estetik anlamda katkı sağlayan diş dolgusu, kırılmış, çürümüş ya da çatlamış dişlere uygulanıyor. Dolgu işleminin ardından 12 saat kadar uzayabilen hassasiyet ve ağrı görülebilir. Diş hekimi Emek Külür’e göre işlem bittikten sonra ise beli bir zaman aralığında yemek yenilmemeli, soğuk, sert ve sıcak gıdalar tüketilmemelidir. 

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Diş Dolgusu Nedir?

Ağız ve diş sağlığının korunması adına kullanılan tedavilerin başında gelen diş dolgusunun nasıl yapıldığı ise dişin zarar görme nedeni ve dişin nerede bulunduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Diş dolgusunun yapılmasındaki en büyük nedenlerden biriside çürük doku ilerlemeden önüne geçilmesidir. Eski dönemlerde diş dolgusu 1-2 çeşit malzemeden yapılmaktaydı, günümüzde ise dolgu materyallerinin geniş seçeneğe sahiptir. Altın dolgu, kompozit dolgu, porselen dolgu ve amalgam dolgular hastanın isteğine göre seçilip tedavide kullanılmaktadır.

Kompozit dolguların kullanım avantajları, diş kırıklarında rahatlıkla kullanılabilen tedavi yöntemidir. Tek seansta kısa sürede işlem yapılabilir. Diş renklerine uygun olacak şekilde ayarlama yapılabilir. Uygulama yapıldıktan sonra dişlerde rahatsızlık hissi vermez ve gün içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Diş bakımı ve temizliğinde pratik bir şekilde kullanılabilir.

 Estetik görünümü sayesinde dişe uyum saplar. Kompozit diş dolgusu hastanın dikkatli kullanımı, hijyeni ve günlük almış olduğu beslenmeye göre ömrünü büyük oranda etkilemektedir. Düzgün kullanımı ile beraber 5-10 yıl arasında dişte kalabilir. Diş tamamen kaybedilmeden diş dolgusu yapılır ve diş kurtarılır. 

Emek Kulur Dis Dolgusu tedavi sureci
Emek Kulur Dis Dolgusu tedavi sureci

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu sürecinde, çürüklerden ve atıklardan temizlenen diş, doldurularak dolgu uygulaması yapılır. Dolgu işlemi gerçekleştirilen hastanın acı veya ağır hissetmemesi adına lokal anestezi işlemi yapılır. Lokal anestezi olarak yapılacak işlemin bölgesine uygulanır ve hastanın acı hissetmesi engellenir. Hasta tarafından seçilen materyalin acı şiddeti ne olursa olsun Emek Külür tarafından konforlu bir süreç içerisinde hazırlanır ve uygulanır. 

Önerilen İçerik :   Minimalist Bir Genç Odası Nasıl Tasarlanır?

İlk aşamada kalan diş dokusu, dolgu için hazır hale getirilir. Bu aşama bittikten sonra çürüğün dişten arındırılması veya daha önce yapılmış, uzaklaştırılması gereken eski dolgu varsa, kalan diş dokusu bunlardan arındırılır. Bu işlemlerin ardından, ikinci aşama olarak dişin ağız içindeki konumuna, estetik gereksinimine, fonksiyonlarına ve yapılan dolgunun büyüklüğüne göre uygun malzeme seçilerek oluşan boşluk doldurulur.

Bu işlemler esnasında, hastanın ağrı hissetmeyeceği şekilde lokal anestezi uygulanarak, işlemin yapılacağı bölge uyuşturulur. İşlemin sonunda işlem yapılan dolgunun diğer dişlerle uyumu kontrol edilir. Hastayı rahatsız edebilecek fazlalıkları varsa uzaklaştırılır.

Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?

Diş dolgusunu, çeşitli sebeplerle madde kaybına maruz kalmış, çiğneme fonksiyonunu yerine getiremeyen, estetik olarak hoş görünmeyen veya travma sonucu kırılmış, çürümüş veya çatlamış dişer için uygulanır. Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Dolgu tedavisi anestezi altın yapıldığı için anestezi etkisi geçmeden yemek yenilmemelidir. Anestezi etkisi geçmeden yemek yenmesi, dil veya dudakların ısırılmasına ve yaralanmaya neden olabilir. Anestezinin etkisi üst çeneye uygulanarak yapılan işlemlerde yaklaşık olarak 3 saate, alt çene arka grup dişlerde yaklaşık 4-5 saate kadar uzayabilir. Anestezi etkisinin geçme süresi, kişilere göre farklılık gösterebilir. Kullanılan dolgu materyaline göre işlem sonrası, yemek yeme zamanı farklılık gösterebilir bu konuda diş hekimin uyarılarını dikkate alınması gerekir. 

Dolgu işlemi bittikten sonra işlem sonra işlem gören dişte 12 saatte kadar uzayabilen ağrılar ve hassasiyet normal kabul edilmektedir. Bu durumda hasta, hekimin uygun gördüğü ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. 

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir