PD (Piyasa Değeri) ve DD (Defter Değeri) yatırımcıların sıkça merak ettikleri konular arasında yer almaktadır. Borsa ile ilgilenen kişiler, şirketin PD ve DD’nin ne olduğunu ve bu değerlerin nasıl hesaplandığı ile ilgili bilgilere sahip olması gerekir. PD ve DD oranı yatırım yapmaya değer olup olmadığı, bir hissenin pahalılığı ve benzer hisselere göre performansının nasıl olduğu konularında önemli bilgiler vermektedir. Peki, PD ve DD nedir ve PP DD kaç olmalı?
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
PD ve DD Nedir?
PD ve DD tanımına gelmeden önce bu iki kısaltmanın açılımını yapılması gerekir. PD yani “Piyasa Değeri”, DD yani “Defter Değeri”. Bu iki değer oranı hisse senedi analizlerinde kullanılan temel oranlardan bir tanesidir. İngilizcede P/B kısaltması ile veya “Price-to-book” olarak da geçmektedir. PD ve DD oranı veya PD/DD, bir şirketin öz kaynağına karşılık olarak fiyatın yani piyasadaki değerini ölçmektedir.
PD/DD oranı kullanılarak şirketin veya firmanın öz sermayesine oranla piyasadaki fiyatının ucuz mu yoksa pahalı mı olduğunu göstermektedir. Fiyat/Kazanç (F/K) oranı olduğu gibi PD/PP oranının yüksek olması hisselerin pahalı olduğu; düşük olması ise hisselerin ucuz olduğu düşüncesini yaratmaktadır ancak bu her zaman doğru olmaz.
Piyasa Değeri Nedir?
PD yani piyasa değeri şirketin piyasadaki değeri ya da borsadaki toplam değerini göstermektedir. Hisse senedi analizleri için kullanılmakta olan piyasa değeri oranı analizler için yaygın oranlardan bir tanesidir. Bir şirketin borsada bulunan toplam değeri temsil eden piyasa değeri temel oranlardır. Piyasa değeri ile yatırım fırsatların takip edilmesi önemlidir. Piyasa değeri, şirketin hisselerinin toplam değerini ifade eder. PD şu şekilde hesaplanmaktadır:
- PD = Şirketin borsada işlem gören bütün hisseleri * Hissenin piyasadaki güncel fiyatı
Defter Değeri Nedir?
DD bir diğer deyişle Defter Değeri, bir şirketin finansal karşılığını yani muhasebe değerini göstermektedir. Defter Değeri muhasebe değeri olarak da bilinmektedir. Defter Değeri öz sermayeyi belirtmek için kullanılmaktadır ve DD öz sermayeye eşittir. DD yani Defter Değeri borsada değil bilançoda görülmektedir ve şirketin geçmiş ve mevcut operasyonlarının sonuçlarını göstermektedir. DD de öz sermaye değeri ile bulunmaktadır. Ancak unutulmaması gereken bazı durumlar söz konusu olduğunda DD her zaman şirketin gerçek değerini göstermeyebilmektedir. DD muhasebe defteri üzerindeki değerdir. Ancak DD hisse senedi alım-satım işlemleri dolaylı ve doğrudan olarak etkilidir. Defter Değeri hesaplanırken bilanço dikkate alınmaktadır. Bilançoya bakılarak şirketin öz sermayesi bulunmaktadır. Diğer bir adı muhasebe değeri olan Defter Değeri hesaplama işlemleri yapılabilmektedir. Defter Değeri hesaplama işlemi şu şekilde yapılmaktadır:
- Toplam varlıklar – Toplam borçlar
PD ve DD Kaç Olmalı?
DD ve PD oranı yatırımcılar için oldukça önemlidir. Bu oran şirketleri kendi arasında kıyaslamak için kullanılır. Aynı sektörde bulunan şirketlerin DD ve PD oranları birbiriyle kıyaslanır. PD/DD oranında sınır 1 olarak kabul edilmektedir. Bu durum, şirketin öz sermayesiyle eşit değerlendiğini göstermektedir. Bu oran 1’den büyük ise şirket hisselerinin piyasada gerekenden daha yüksek fiyatlandığı algısını oluştursa da her zaman pahalı olduğunu veya alınmaması gerektiğini göstermemektedir. Yani şirket yatırım sürecindeyken PD/DD oranı yüksekse ve kâr beklentisi hisse fiyatlarını yükseltebilmektedir. Aynı zamanda bu oranın düşüş olması da hisselerin ucuz olduğu anlamına gelmemektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?